Monday, November 10, 2008

Petua Membina Rumah Tangga Bahagia

DIPETIK DARI Berita Harian, ISNIN, 10 NOVEMBER 2008
here some tips that i like to share...
1. BERBICARA
Berbicara dengan lemah lembut, memanggil dengan nama kesayangan serta memandang dengan penuh kasih sayang antara suami dan isteri.

tp...JANGAN LA SAMPAI MCM NI....!!!


2. Membersihkan Diri
Penampilan rapi dan bersih, berhias dan memakai wangi-wangian terhadap pasangan.. (this is really important for wived...< aku rasela...so jgn nak melawa when wanna go out je..kene lawa2 setiap masa..especially..at home)

3. Jujur
Jujur & amanah, jgn memandang rendah terhadap pasangan, saling mengalah & memaafkan (this is the hard part for...am i stubborn??) & paling penting perhatikan kelebihan pasangan malah sekirangan ada kekurangan segera tutupi ia daripada pengetahun org lain...(part ni maybe it's not a problem for me..because im da best secret keeper in da worl..hehehe)

4. Jangan!
mencela masakan isteri, beruaha meringankan beban kerja pasangan, tidak membandingkannya dgn org lain serta menjauhi hal-hal yg menimbulkan kecemburuan pasangan....< i did before..early of our marriage...thanks hubby for ur apologies...

5. Selalu
berpegangan tgn, berurau senda, saling membelai kerana dengan cara ini pasangan akan merasai dirinya sentiasa diperlukan. < bab ni yang aku really fail...napelah aku camni...x retilah nk tunjuk kasih syg secara 'life' depan hubby ni... but..i do really love him...

6. Jadikan
kamar tidur tempat yg paling bersih, harum dan masa yg menyenangkan pasangan. < this is totally 100% i can do..heheh mengemas bilik n rumah...i like!!

7. Saling
menasihati dan cuba meringankan beban yang ditanggung pasangan.

8. Peruntukkan
waktu khusus bersama pasangan seperti makan bersama, solat berjemaah pada waktu tertentu seperti maghrib dan isya'(i've always done this with my hubby...its really peaceful and calm when a husband kiss me on my forehead...mase ni lah yg paling aku suke..hehe rase cam my hubby really love me..and his kiss is very honest this time....ni ape yg aku rasela..heheh), bersiar-siar bersama dengan anak di taman < ni belum lg..xde anak lg nk bawak n xde mase lg nk kuar beriadah ni...

9. Saling
mendoakan dan merindui apabila berjauhan...(alhamdulillah yg ni aku buat insyaAllah..even ade kdg2 dah lupa...coz baru lg kawen..lama2 dah jd biase n aku xkan lupa utk doakan my beloved husband.)

7 comments:

Ain said...

banyaknye yang kak aini kena belajar

Mask-roll said...

kak aini ni sape ek?? ala...same la kiter..banyak gak kene blajar....lg2 br kawen..huhuhu

Ain said...

mrs ahjep *giggles

Mask-roll said...
This comment has been removed by the author.
Mask-roll said...

ha.....ingat2...hehehe kak aini...hehehe sedare sndiri...mas link akak kat blog mas ek???heheh

feezo o(*.*)o said...

aku..
aku..
aku..
skip~
.
.
.
.
xbace sbb aku belom kawen..
jadik aku nk komen..
tuk bgtau puan mastura..
yang..
.
.
.
aku tak bace..ahahhaha
chaiyook mas menghadapi alam perkahwinan~ cayalahh~~!!

Mask-roll said...

wakakak...fiza mungik....