Tuesday, January 25, 2011

Takziah untuk my lovely friend Athy and family...

takziah diucapkan pada Athy & family atas pemergian kakak tersayang....

pagi ahad pukul 730 am...aku dah dgr sms bunyi..tp mase tu aku dah kat bawah...hp kat atas.. dlm hati.. nnt la dl..karang la br tgk... [sambil nk siapkan sarap tuk hubby n bg si encem tu mkn].

suddently dlm 830...my phone ringing...[terkejar2 naik atas]

boyak nie...nape pg2 kol nie?? sure nak ajak lepak nie...

Boyak: mas...ko g x??
Me: g mane??
Boyak:ko xdpt msg tinie ke??
Me: ade kot msg...tp aku x bace lg...
Boyak:kakak athy niggal...
Me: ha?? innalillah....kenape??
Boyak:accident...kat bentong...
Me: biler??
Boyak:mlm td...
Me: dia 1 family ke??
Boyak: a'ah...dgn husband dia sume..
Me: anak2?
Boyak: anak2 ok...dia je pg...
Me: hurm..yeke??
Boyak: dowang kat speital bentong....aku nk g ni, ko nk ikut x?
Me: nnt aku kol balik..aku gtau abg jap...

-aku turun bgtau abg...

Me: abg.....
Abg: pegilah...abg dgr...bentong je kan...dekat je...g la...
[nasib dpt suami yg memahami...kalo kawan biase2 xpe..ni kakak kwn rapat...geng aku!! kebetulan ahad hari cuti..aku mesti pg...atleast ziarah sahabat aku n ibu dia... since kami knl ibu dia...parents dia dtg wedding aku...ibu pnh karok lg dgn kami sume...huhuhuh]
Abg: tp siapkan harith dl la...
Me: ok
aku cpt2 g mandi...pastu mandikan harith...[xgtau lg dgn boyak yg aku nk ikut dia..kalut nye psl..siap diri dl plak...nasib boyak kol balik..kalo x..tertgl aku..]

kami pg bertiga..aku boyak n wani..nek kete chomel wani...
dowang fetch aku dlm 920...kami smp kat hospital bentong dlm 1030...
[aku agak familiar dgn jln sane sbb balik kelantan sure jln sane..nk jln mane lg...kelantan bkn ade hiway..]

sampai2 sane..Athy dr jauh dtg ke arah kami... boyak dah jln laju2 nak g kat Athy...ibu pon nampak kammi dri jauh...aku perasan ibu berdiri kat tiang tu dr kami cari parking lg...

athy peluk boyak...sambil senyum..[sesungguhnye athy amat ssh nangis dpn org...ape2 pon mesti dia senyum dl...]. Akhirnye Athy kalah jgk... nangis jgk dia..sedih..[kakak dia kot...dia ade sowang je kakak..]. aku palings edih tgk ibu...lame ibu peluk wani... sambil nangis teresak2... [mane ade ibu yg sanggup tgk anak dia pg dl sebelum dia].

lepas ibu peluk wani...aku pon salam ibu...
[airmata aku x leh nk tahan lg...]. sambil ibu peluk aku..dia ckp "terima kasih mas...dtg..."
sedih sgt tgk ibu...tp ibu sgt cantik skrg..dgn tdg dia...chomel je ibu...

kakak athy nama dia alya kalo x silap...dia ade 3 org anak... first kalo x silap drjh 3...boboy...drjh 1..gurl [dia ni la muker seibijik muker athy] and yg kecik skali br setahun stgh...

Athy ckp anak dia yg kecik tu jerit2 ckp "nak mummy.!!! nak mummy!!!"
aku xleh dgr bende tu..meleleh airmate aku... mengenangkan sikecik tu...yg dah biase dgn mummy dia...

hurmm...xtahan tgk husband arwah...sambil dia letak anak dia yg kecik tu kat lap dia...dia ddk kat atas simen, sambil anak kedua dia ddk atas kerusi...n dia tarik anak sulong dia dan peluk mereka bertiga sambil menangis.... [Ya Allah...kenape tragis sgt pg ahad minggu ni...x sanggup aku nak tgk mereka sekeluarga..mereka same2 kehilangan orang yg mereka paling sayang!] dengan xde rase malu..aku menangis jgk...xtahan sgt tgk dowang 1 family...ujian paling besar untuk mereka... -aku doakan mereka tabah....

athy dgn arwah kak Allya Abu Bakar...athy ckp ni latest pic dia dgn arwah..
[athy..aku pnjm gmbr nie ek??]

Me: aku rase mcm kene kat diri sendiri...
Athy: sume kakak aku buat mas...dia housewife...sume dia yg uruskan..husband dia je keje... yg aida tu [anak kedua] baru masuk darjah 1... hari2 kakak aku g tgk lg mase rehat...
speechless....

lepas selesai sume urursan... kami same2 g bilik mayat...
Boyak:ko nak tgk??
Me:nak...sekali sekala kene gak tgk...biar insaf skit diri ni...
Boyak:jom....

kami bg ahli keluarga tgk dl... biler kami nk tgk jer...org yg uruskan mayat tu ckp...tgu kat luar... [maybe x siap lg kot...]. xde rezki kami nk tgk..tp aku nmpk dr jauh jer...

kat perkarangan bilik mayat...aku asyik tgk anak sulong arwah..anak kedua dia n husband dia jer... kepala aku melayang entah kemane... terbayang saat mati aku yg entah biler...

hurmmmm sempat ke aku besarkan Harith sekurang2nye sampai dia ade family sendiri supaya dia xkan rase kekurangan kasih syg daripada aku.... berapa lame jodoh aku dgn Abg?? sempat ke masuk 3 thn pd thn nie?? ke 10 thn? 20 thn? or aku pg dl?? Abg ke yg pg dl??

SESUNGGUHNYA ALLAH YANG MENGETAHUI....

YA ALLAH YA TUHAN KU...PANJANGKANLAH UMUR KU INI SUPAYA AKU DPT MENJAGA & MEMBIMBING ANAK KU SEBAIK MUNGKIN KERANA IA JUGA MERUPAKAN AMANAH DARIPADAMU....PANJANGKAN LAH UMUR KU SUPAYA AKU DAPAT MENJADI TEMAN TERBAIK KEPADA SUAMI DAN MENEMANINYA DLM SUSAH & SENANG... PANJANGKANLAH UMUR KU SUAPAYA AKU DAPAT MENJAGE & BERBAKTI KEPADA KEDUA ORG TUA KU PADA HARI TUA MEREKA SKRG... AMIN..AMIN YA RABBALA'LAMIN...

-Arwah kakak athy kemalangan bersama keluarga beliau pada pukul 230 pagi di hiway karak berdekatan bentong. anak2 & suami arwah dalam keadaan baik... kemungkinan suami arwah mengantuk lalu terbabas ketika memandu...-

Al-fatihah buat arwah kak Alya Abu Bakar..semoga roh mu dicucuri rahmat...amin.......


To Athy: aku mintak maaf sbb dpt teman ko sampai kat hospital Bentong je & x dpt nk teman ko sampai ke Kuantan...harap ko paham & aku sure ko paham..kami kirim kan Boyak tuk teman ko kat sane & balik sini nnt....

ape2 pon harap ko tabah...kami tau ko ade sowang je kakak n ko sgt rpt dgn kakak ko... Allah lebih menyayangi dia... kem slsm kat ibu n family ko...especially family arwah kak Alya...and children yg sgt cute n hensem...

-END-

8 comments:

Huda said...

al fatihah..sedih aku baca cite ko ni :( nnti kim salam athi k.

Mask-roll said...

sedih sgt huda..insaf n terkenang nasib diri n family aku biler tgk family arwah...

k insyaAllah aku smp kan kat athy..

rina said...

Al fatihah.. mmg terharu sgt.. aku cam tak terkata.. tak sangka..

Mask-roll said...

yup rina...same goes to me...specchless

NiZa (' _ ') said...

takziah to my dear fren..athy, sori sgt aku tk dpt join diorg..:( memang terkilan gilerr..
tetibe rase nk balik kg minggu tuh...kalo tak, leh join diorg..:(..tabah eh..aku pun pernah merasai kehilangan yang berharga..doakan mereka berada dikalangan org yg beriman..AMIn~~~

Mask-roll said...

niza: athy paham nye...kebetulan ko kat sane..same goes to her when u lost ur precious dl..

yup..doakan mereka dikalangan org2 yg beriman..

adlin linda said...

mas, sedih sgt baca berita ni. lebih2 lagi rupanya kita berdua mengenali arwah. tak sangka kita sama2 terasa kehilangan. kenangan bersama arwah sungguh manis. terbayang2 dan jd sebak dan sedih..huhuhu...(masih dlm keadaan terkejut)..

Mask-roll said...

sabarlah kak...dah mase dia... sure akak sedih sbb ade kenangan dgn arwah... apepon doakan arwah berada di kalangan org2 yg beriman... amin..