Monday, July 19, 2010

My precious........

wahh...dah agak bersawang blog aku...lama x hapdet...cuti la katakan..ngeeeeeeeee
Alhamdulillah...akhirnya selamat jugak aku melahirkan anak pertamaku... seorang putera... luv u so much my prince!

x sangka dah bergelar ibu... pengalaman yang sungguh menakjubkan... [baru sedar pengorbanan seorang ibu...selama ni melawan umi je...! pannnggg kat pp!!!]

ibu n ayah sayang kamu...

aku deliver baby kat hospital putrajaya...
turun tanda since hari selase... amnioti fluid+blood... skit jer pagi selase tu... tp aku x sakit lgsg.. aku pon amik cuti time tu... pg cek kat putrajaya... tp jln x bukak lg kata doc..so aku leh balik..

ptg nye plak cek kat kpmc... dr jamil kata jln dah bkk 1.5 cm..but im still feel nothing...so aku decide nk balik umah...nk tdo...

hubby uda n umi sume ikut... xjd keje dowang meneman aku.. [sian dowang]

hari rabunye aku xde rase ape2... rase cam biase jer..tp aku ingt pesan doc..dia kata kalo kuar byk drh n air ketuban...dtg cpt...but xde ape....so aku n hubby tdo kat umah jer..hehehe

hari khamis plak...pg nye aku rase sakit2...tp sakit nye dtg lmbt...30 min skali... aku mls nk g cek or hospital..nnt dia suh aku balik lg... ptg nye aku visit my niece accident kat hospital serdang... aku rase cam dah pedih2 sgt ptg tu...

mlm nye dah sakit every 5 min....aku pon decide nak g sepital.. gtau hubby... tp dlm hati tkt tu ade lg..ajak hubby g beli burger dl...[dgn harapan dpt menenangkan hati...heheh]. smp area putrajaya suh hubby pusing2 dl... menikmati keindahan putarjaya yg aku dah hapal tu...heheh.

sampai je spital masuk bilik penilaian...dah bkk jln 3 cm.. trus doc suh masuk wad... aku kene admit...

mlm tu aku xleh tdo.. sakit!!! [org kata beranak cam berak keras... tp aku x rase camtu... mmg sakit sgt...x tertanggung sampai menitik air mate... aku x pnh sakit mcm nie..]<< tanda org byk dosa kot... :(

kul 530 am...aku dah sakit sgt..aku panggil nurse n dowang cek lg..dah bkk jln 5 cm.. aku kene g labor room...nurse tolak aku n sampai sane aku kene tkr baju...

sampai pukul 9 pg..aku x deliver lg..jln br bkk 7cm..hubby x tdo2 n tgu kat luar since kul 12 mlm td.. now hubby kat aku since aku masuk labor room..muke hubby pucat giler sbb xckup tdo + kelaparan.. aku suh hubby g mkn dl.. suddenly.. doc bius dtg...dia tanye aku.. nak amik epidural or not... [niat dlm hati mmg xmo amik..tp aku ukur keupayaan aku...aku sememangnye x tertanggung sakit nie!..so aku decide amik!]

pastu aku rilek smp kul 1 doc decide nk cek aku n ternyata dah bkk 10cm.. [time ni rase sakit dah sampai gunung everest...n maybe lg tgi kot]

dah xtau berape kali aku teran... rambut harith dah nmpk..but aku betul lack off energy nak teran lg...doc sampai ugut2 aku suh teran kuat2..

doc:
mastura...awak syg bb x?? kalo syg teran kuat2...bb awak dah lemah tu << OMG!!! aku rase dah nak tercabut nyawa dah teran..nk kuat camne lg...[aku xckup tenaga coz x mkn since kul 12 mlm td...camne nk teran..]

lastly doc decide supaya aku di vacum..xleh nk wat ape amse nie..heartbeat bby pon dah makin slow..tkt harith lemas n mcm2 lg...n hubby kene halau dr labor room..

doc: sorry i suh huby u kluar..i nmpk muke ur hubby a bit pale...i tkt dia collaps kat sni..x pasal2 ade 2 patient.. [sambil senyum kat aku]

tepat 1:20 tgh hari.. hari jumaat [tgh pns terik kat luar tu] Muhammad Harith Salimi lahir kedunia.............

Muhammad Harith Salimi (yg terpuji, bijak dan sejahtera) amin...


4 comments:

adlin linda said...

huish...kalo dgr cerita mas ni..ngeri nk mengandung lagi..tp mmgla nk bersalin tu sakit. pengalaman setiap org ada sikit beza skit2..lambat, cpt, mcm2 lagi..mgkn da x rsa nk teran tu sbb da 'pekena' epidural la tue..jd mamai.heheh..

'welcome to the world HARITH!'

adlin linda said...

tambahan sikit. pasni mesti melambak2 gambo si kecik tu!! PASTI!!!

Mask-roll said...

Rase nk teran tu ade kak…tp x larat giler sbb x mkn…xde tenaga… heheh sure la byk gmbr dia…hehehe tgk kat fb mas..heheh

Huda said...

hihi..pengalaman yg sukar tp memberi bnyk hikmah kan :)