Tuesday, February 5, 2008

Breast Cancer

just wanna share this story about my mom, i dont mean to embarrassing her, but just nk luahkan ape aku rase...

february 2005, doc kata umi tersayang kene breast cancer...menggelabah aku yg mase tu sibuk dgn final projek aku...dahla aku buat projek tu sambil main2...tetibe dpt plak brite ni..ayah sibuk dgn kerja..kol aku nangis2 suh bwk umi sbb dia xoe mase...aku pon bwk umi pg mencari hospital untuk wat rawatan...dr kl-kajang-putrajaya, segala ape yg termampu aku akan buat..akhirnye kami dpt klinik mmg pakar cancer under national cancer society, kat situla umi wat radiotherapy, memogram n mmg...umi ade breast cancer...after umi operate di hodpital kajang...kehidupan kami kembali normal...n pada mase ni lah aku mula belaja memasak.....hehehe. yelah...kesian umi, xkan dia nak masak plak..kakak2 aku sume dah kawen..akulah yg menjaga umi...adik aku plak...nama pon adik...dia waktu tu tlg aku kemas umah...mcm tu la...n skrg aku dah pandai masak!hehehe xdelah hebat sgt..cume...boleh la...nk kata hebat jgk... :p

skrg aku final sem dgree... umi kene balik breast cancer...kali ni belah kiri plak..n kali ni bukan lump mcm 3 thn dl...kali ni virus tu dah masuk dlm kelenjar dia..... terkejut gak kami...ingat bende tu xkan dtg lg.....tp....dah takdir, nak wat camne...

tapi aku sangat bangga dgn umi...dia sikit pon x tkt....mgkn dlm hati dia tkt jgk...but atleast...dia terima bende ni mcm tu je....xla mcm mane yg aku tgk n dgr dlm tv,majalah n org lain...umi xde moody2....ok je..... kuat betul umi.... kalo aku.. mesti aku rase mcm nak mati...mesti aku xleh trime..mesti aku tkt... mintak2 umi akan tabah selamanya mcm ni.....sbb tulah ayah syg umi...umi sng sgt nak handle.. even dowang kawen pilihan mak bapak....tp bahagia smp skrg.....

umi akan operate 2morow.....kebetulan plak starrt cuti raya cine n cuti midterm.... so aku xpayah sussah2 nk ponteng2 kelas.... tp adegak aku ponteng...kelas e bisnes..nasib aku ambik dgn madam aliza....baik sgt..n very understanding... aku dah postposne 2 quiz...atas sbb kematian n mgu lps plak sbb umi...tp aku bgtau dia n dia paham...tq madam...u r such a good sister of me.

tkt gak aku tgk umi..mula2 doc kata lft side breast dia je kene buang...but smlm doc kol ayah n kata its better to take off both side...umi kene buang dua2 belah breast dia...n bila umi dgr..again...dia gelak2 n seynum je... ayah pon x kesah...asalkan umi sihat....xsangka sgt....yelah..mgkn dowang dah tua....dah puas hd bersama dr dl.. i got the best family in a whole world....thank god....

1 comment:

NuruL said...

mas..kim salam kat mak ko ek.aku doakan smuanya beransur baik..insyaAllah ade mase nnti aku ke sana :)